Read here

Ducks at a Distance: A Waterfowl Identification Guide

Bob Hines · Public domain text

3,269 words · about 14 min to read

About this edition

The text of Ducks at a Distance: A Waterfowl Identification Guide comes from Project Gutenberg e-text #18884. It is in English and public domain in the United States. Project Gutenberg’s header and license text are removed, and RedLectern sets the text out for reading on screen; no words of the book are rewritten or summarized. More formats (EPUB, Kindle) · How RedLectern is built

About this book

Author
Bob Hines (1912–1994)
Language
English
Subjects
Birds, Ducks, Waterfowl, Anatidae, Ducks › United States › Identification, Ducks › Canada › Identification
Length
3,269 words · about 14 min
Sections
40 reader sections · Table of contents

 

Contents (40)
  1. Opening under 1 min
  2. Identification is Important about 1 min
  3. What to Look For about 1 min
  4. Eclipse Plumage under 1 min
  5. Puddle Ducks under 1 min
  6. Mallard under 1 min
  7. Pintail under 1 min
  8. Gadwall under 1 min
  9. Wigeon under 1 min
  10. Shoveler under 1 min
  11. Blue-Winged Teal under 1 min
  12. Cinnamon Teal under 1 min
  13. Green-Winged Teal under 1 min
  14. Wood Duck under 1 min
  15. Black Duck under 1 min
  16. Diving Ducks about 1 min
  17. Canvasback under 1 min
  18. Redheads under 1 min
  19. Ringneck under 1 min
  20. Scaup under 1 min
  21. Goldeneye under 1 min
  22. Bufflehead under 1 min
  23. Ruddy under 1 min
  24. Red-Breasted Merganser under 1 min
  25. Common Merganser under 1 min
  26. Hooded Merganser under 1 min
  27. Whistling Ducks under 1 min
  28. White-Winged Scoter under 1 min
  29. Surf Scoter under 1 min
  30. Black Scoter under 1 min
  31. Common Eider under 1 min
  32. Oldsquaw under 1 min
  33. Harlequin under 1 min
  34. Swans under 1 min
  35. Canada Geese under 1 min
  36. Brant under 1 min
  37. White-Fronted Geese under 1 min
  38. COMPARATIVE SIZES OF WATERFOWL under 1 min
  39. Wetlands Attract Wildlife under 1 min
  40. Administrative Waterfowl Flyways about 1 min

Continue:

Opening

DUCKS AT A DISTANCE

A Waterfowl Identification Guide

by

Bob Hines Department of the Interior U.S. Fish and Wildlife Service

Washington, D.C. 1978

Identification is Important What to Look For Eclipse Plumage Species Identification: Puddle Ducks Mallard Pintail Gadwall Wigeon Shoveler Blue-Winged Teal Cinnamon Teal Green-Winged Teal Wood Duck Black Duck Diving Ducks Canvasback Redheads Ringneck Scaup Goldeneye Bufflehead Ruddy Red-Breasted Merganser Common Merganser Hooded Merganser Whistling Ducks White-Winged Scoter Surf Scoter Black Scoter Common Eider Oldsquaw Harlequin Swans Canada Geese Brant Snow White-Fronted Geese At a Glance Guide Comparative Sizes Of Waterfowl Wetlands Attract Wildlife Administrative Waterfowl Flyways

Spotted a typo or a problem in this chapter? Tell us

Identification is Important

Identifying waterfowl gives many hours of enjoyment to millions of people. This guide will help you recognize birds on the wing--it emphasizes their fall and winter plumage patterns as well as size, shape, and flight characteristics. It does not include local names.

Recognizing the species of ducks and geese can be rewarding to birdwatchers and hunters--and the ducks.

Hunters can contribute to their own sport by not firing at those species that are either protected or scarce, and needed as breeders to restore the flocks. It can add to their daily limit; when extra birds of certain species can be taken legally, hunters who know their ducks on the wing come out ahead.

Knowing a mallard from a merganser has another side: gourmets prefer a corn-fed mallard to the fish duck.

Spotted a typo or a problem in this chapter? Tell us

What to Look For

Differences in size, shape, plumage patterns and colors, wing beat, flocking behavior, voice, and habitat--all help to distinguish one species from another.

Flock maneuvers in the air are clues. Mallards, pintails, and wigeon form loose groups; teal and shovelers flash by in small, compact bunches; at a distance, canvasbacks shift from waving lines to temporary V's.

Closer up, individual silhouettes are important. Variations of head shapes and sizes, lengths of wings and tails, and fat bodies or slim can be seen.

Within shotgun range, color areas can be important. Light conditions might make them look different, but their size and location are positive keys. The sound of their wings can help as much as their calls. Flying goldeneyes make a whistling sound; wood ducks move with a swish; canvasbacks make a steady rushing sound. Not all ducks quack; many whistle, squeal, or grunt.

Although not a hard and fast rule, different species tend to use different types of habitat. Puddle ducks like shallow marshes and creeks while divers prefer larger, deeper, and more open waters.

Spotted a typo or a problem in this chapter? Tell us

Eclipse Plumage

Most ducks shed their body feathers twice each year. Nearly all drakes lose their bright plumage after mating, and for a few weeks resemble females. This hen-like appearance is called the eclipse plumage. The return to breeding coloration varies in species and individuals of each species. Blue-winged teal and shovelers may retain the eclipse plumage until well into the winter.

Wing feathers are shed only once a year; wing colors are always the same.

Spotted a typo or a problem in this chapter? Tell us

Puddle Ducks

Puddle ducks are typically birds of fresh, shallow marshes and rivers rather than of large lakes and bays. They are good divers, but usually feed by dabbling or tipping rather than submerging.

The speculum, or colored wing patch, is generally iridescent and bright, and often a telltale field mark.

Any duck feeding in croplands will likely be a puddle duck, for most of this group are sure-footed and can walk and run well on land. Their diet is mostly vegetable, and grain-fed mallards or pintails or acorn-fattened wood ducks are highly regarded as food.

Spotted a typo or a problem in this chapter? Tell us

Mallard

Length--24" Weight--2¾ lbs.

The mallard is our most common duck, found in all flyways. The males are often called "greenheads." The main wintering area is the lower Mississippi basin, and along the gulf coast, but many stay as far north as open waters permits.

Flocks often feed in early morning and late afternoon in nearby harvested fields, returning to marshes and creeks to spend the night.

The flight is not particularly rapid. Hens have a loud quack; the drake's voice is a low-pitched kwek-kwek.

Spotted a typo or a problem in this chapter? Tell us

Pintail

Length--26" Weight--1¾ lbs.

These ducks use all four flyways, but are most plentiful in the west.

They are extremely graceful and fast fliers, fond of zig-zagging from great heights before leveling off to land.

The long neck and tail make them appear longer than mallards, but in body size and weight they are smaller.

They are agile on land and often feed in grain fields. The drakes whistle; the hens have a coarse quack.

Spotted a typo or a problem in this chapter? Tell us

Gadwall

Length--21" Weight--2 lbs.

Gadwalls are most numerous in the Central Flyway, but not too common anywhere. They are often called "gray mallards" or "gray ducks." They are one of the earliest migrants, seldom facing cold weather.

They are the only puddle ducks with a white speculum.

Small, compact flocks fly swiftly, usually in a direct line. Wingbeats are rapid.

Drakes whistle and kack-kack; hens quack like a mallard, but softer.

Spotted a typo or a problem in this chapter? Tell us

Wigeon

Length--21" Weight--1¾ lbs.

These are nervous birds, quick to take alarm. Their flight is fast, irregular, with many twists and turns. In a bunched flock, their movements have been compared to those of pigeons.

When open water is handy, wigeons often raft up offshore until late afternoon when they move to marshes and ponds to feed.

The white belly and forewing are very showy in the air. Drakes whistle; hens have a loud kaow and a lower qua-awk.

Spotted a typo or a problem in this chapter? Tell us

Shoveler

Length--19½" Weight--1½ lbs.

Shovelers, 'spoonbills' to many, are early migrants, moving out at the first frost. The largest numbers are in the Central and Pacific flyways.

The usual flight is steady and direct. When startled, the small flocks twist and turn in the air like teal.

They are not highly regarded as table birds, because one third of the usual diet is animal matter.

Drakes call woh-woh and took-took; the hen's quack is feeble.

Spotted a typo or a problem in this chapter? Tell us

Blue-Winged Teal

Length--16" Weight--15 oz.

Their small size and twisting turning flight gives the illusion of great speed. The small, compact flocks commonly fly low over the marshes, and often take the hunter by surprise.

They are more vocal than most ducks--their high-pitched peeping and nasal quacking is commonly heard in spring and to a lesser extent in fall.

These teal are among the first ducks to migrate each fall, and one of the last in the spring.

Spotted a typo or a problem in this chapter? Tell us

Cinnamon Teal

In the Pacific Flyway, cinnamon teal are far more common than blue-wings. The hens look alike and the habits of both species are similar.

The pale blue forewing patch is the best field mark, as drakes are usually in eclipse until January or longer.

Drakes have a whistling peep; hens utter a low quack.

Spotted a typo or a problem in this chapter? Tell us

Green-Winged Teal

Length--15 in. Weight--14 oz.

Quite hardy--some birds stay as far north as open water is found.

The smallest and one of the most common of our ducks. Their tiny size gives the impression of great speed, but mallards can fly faster. Their flight is often low, erratic, with the entire flock twisting and turning as one unit.

They nest as far north as Alaska, and migrate in all four flyways. Early fall drakes are usually still in full eclipse plumage.

Drakes whistle and twitter; hens have a slight quack.

Spotted a typo or a problem in this chapter? Tell us

Wood Duck

Length--18½ in. Weight--1½ lbs.

Found in all flyways; most numerous in the Atlantic and Mississippi flyways and fewest in the Central.

They are early migrants; most of them have left the northern States by mid-November.

Frequents wooded streams and ponds; perches in trees. Flies through thick timber with speed and ease and often feeds on acorns, berries, and grapes on the forest floors.

Flight is swift and direct; flocks are usually small.

In the air, their wings make a rustling, swishing sound. Drakes call hoo-w-ett, often in flight; hens have a cr-r-ek when frightened.

Spotted a typo or a problem in this chapter? Tell us

Black Duck

Length--24 in. Weight--2¾ lbs.

A bird of the eastern States, primarily the Atlantic Flyway and, to a lesser extent, the Mississippi.

Shy and wary, regarded as the wariest of all ducks.

Often seen in company of mallards, but along the Atlantic coast frequents the salt marshes and ocean much more than mallards.

Flight is swift, usually in small flocks.

White wing lining in contrast to very dark body plumage is a good identification clue.

The hen's quack and the drake's kwek-kwek are duplicates of the mallards.

Spotted a typo or a problem in this chapter? Tell us

Diving Ducks

Diving ducks frequent the larger, deeper lakes and rivers, and coastal bays and inlets.

The colored wing patches of these birds lack the brilliance of the speculums of puddle ducks. Since many of them have short tails, their huge, paddle feet may be used as rudders in flight, and are often visible on flying birds. When launching into flight, most of this group patter along the water before becoming airborne.

They feed by diving, often to considerable depths. To escape danger, they can travel great distances underwater, emerging only enough to show their head before submerging again.

Their diets of fish, shellfish, mollusks, and aquatic plants make them second choice, as a group, for sportsmen. Canvasbacks and redheads fattened on eel grass or wild celery are notable exceptions.

Since their wings are smaller in proportion to the size and weight of their bodies, they have a more rapid wingbeat than puddle ducks.

Spotted a typo or a problem in this chapter? Tell us

Canvasback

Length--22 in. Weight--3 lbs.

Normally late to start south, canvasbacks migrate in lines and irregular V's.

In feeding areas, compact flocks fly in indefinite formations. Their wingbeat is rapid and noisy; their speed is the swiftest of all our ducks.

Feeding behavior is highly variable. In some areas they feed at night and spend the day rafted up in open waters; in other areas they feed inshore mornings and evenings.

On the water, body size and head shape distinguish them from scaups and redheads.

Drakes croak, peep, and growl; hens have a mallard-like quack.

Spotted a typo or a problem in this chapter? Tell us

Redheads

Length--20 in. Weight--2½ lbs.

Range coast to coast, with the largest numbers in the Central Flyway. Migratory flocks travel in V's; move in irregular formations over feeding areas. Often found associating with canvasback.

In the air, they give the impression of always being in a hurry.

Usually spend the day in large rafts in deep water; feed morning and evening in shallower sections.

Drakes purr and meow; hens have a loud squak, higher than a hen mallard's.

Spotted a typo or a problem in this chapter? Tell us

Ringneck

Length--17 in. Weight--2½ lbs.

Similar in appearance to scaups, but more often found in fresh marshes and wooded ponds. In flight, the dark wings are different from the white-edged wings of scaup.

Faint brown ring on drake's neck never shows in the field; light bands at tip and base of bill are conspicuous.

Fly as small flocks in open formation; often land without circling. Drakes purr; hens are usually silent.

Spotted a typo or a problem in this chapter? Tell us

Scaup

Greater--Length--18½ in. Weight--2 lbs.

Lesser--Length--17 in. Weight--1-7/8 lbs.

Except for the wing marks, greater and lesser scaup appear nearly identical in the field.

The light band near the trailing edges of the wings runs almost to the tip in the greater scaup, but only about half way in the lesser.

Greater scaup prefer large open water areas; lesser scaup often use marshes and ponds.

Both species migrate late, sometimes just before freezeup.

Flock movements are rapid, often erratic, usually in compact groups.

Hens are silent; drake lesser scaup purr; drake greater scaup have a discordant scaup, scaup.

Spotted a typo or a problem in this chapter? Tell us

Goldeneye

Common--Length--19 in. Weight--2¼ lbs.

Barrow's--Length--19 in. Weight--2¾ lbs.

These are active, strong-winged fliers moving singly or in small flocks, often high in the air. Distinctive wing-whistling sound in flight has earned the name of whistlers.

Goldeneyes generally move south late in the season; most of them winter on coastal waters and the Great Lakes. Inland, they like rapids and fast water.

Barrow's goldeneye, predominantly a Westerner, is less wary than the common goldeneye.

Hens of both species are look-alikes.

Drakes have a piercing speer-speer--hens a low quack. Both are usually quiet.

Spotted a typo or a problem in this chapter? Tell us

Bufflehead

Length--14½ in. Weight--1 lb.

Stragglers migrate south in mid-fall, but the largest numbers move just ahead of freezeup. Most flocks in feeding areas are small--5 or 6 birds, with more hens and immatures than adult drakes.

Very small size, bold black and white color pattern, and low, swift flight are field marks. Unlike most divers, they can fly straight up from a watery takeoff.

Largest concentrations are on both seacoasts and along the Gulf of Mexico. Inland, they will remain as far north as open water permits.

Usually silent. Drakes squeak and have a guttural note; hens quack weakly.

Spotted a typo or a problem in this chapter? Tell us

Ruddy

Length--15½ in. Weight--1-1/3 lbs.

The ruddy duck often dives or swims away from danger rather than flying. When flying, their small wings stroke so fast they resemble bumblebees.

They are early to mid-fall migrants.

Drakes often cock their tails upright at an angle, the only species to habitually do so.

Both hens and drakes are silent in the fall.

Spotted a typo or a problem in this chapter? Tell us

Red-Breasted Merganser

Length--23 in. Weight--2½ lbs.

These birds winter most abundantly in coastal waters, including the Gulf of Mexico, and to a lesser extent, the Great Lakes.

Their flight, strong and direct, is usually low over the water. They are difficult to distinguish in flight from the common merganser.

Voice: Seldom heard.

Spotted a typo or a problem in this chapter? Tell us

Common Merganser

Length--25½ in. Weight--2½ lbs.

This species is larger than the red-breasted merganser, and is one of the largest of our ducks. It is one of the last to migrate south, and is more common than the red-breasted merganser on inland waters.

Flocks move in "follow the leader" style, low over the water.

The only call seems to be a startled croak.

Spotted a typo or a problem in this chapter? Tell us

Hooded Merganser

Length--18 in. Weight--1½ lbs.

Often seen in pairs, or very small flocks. Short rapid wingstrokes create an impression of great speed.

Winters in the inland waters of all coastal States; seldom goes to salt water.

Voice: Seldom heard in fall.

Spotted a typo or a problem in this chapter? Tell us

Whistling Ducks

Length--18-19 in. Weight--1¾ lbs.

The trailing legs and rounded wings of these slow flying ducks makes them look bigger than they are.

Both species are primarily Mexican. In the U.S., the black-bellied is found only in south Texas and Louisiana. The fulvous also occurs there and in Florida with occasional stragglers further north along both coasts and the Mississippi Valley. The fulvous is the more common of the two species in the United States.

Sexes are alike. Both species have shrill whistling calls.

Spotted a typo or a problem in this chapter? Tell us

White-Winged Scoter

Length--21½ in. Weight--3½ lbs.

The three scoters on these two pages are sea ducks, wintering on open coastal waters. White-wings are among the heaviest and largest of all ducks.

Spotted a typo or a problem in this chapter? Tell us

Surf Scoter

Length--19½ in. Weight--2 lbs.

Like all scoters, these birds move along our coasts in loose flocks, stringing into irregular, wavy lines. Drakes can be distinguished from other scoters by two white patches on their head and the bright color of the bill.

Flight is strong, direct, usually close to the waves.

Spotted a typo or a problem in this chapter? Tell us

Black Scoter

Length--19½ in. Weight--2½ lbs.

In flight, drakes appear all black except for the flash of the slight gray underwing and the bright yellow swelling at the base of the upper bill.

Scoters feed on mollusks, crabs, and some fish and very little vegetation. They are locally known as "coots."

Spotted a typo or a problem in this chapter? Tell us

Common Eider

Length--23½ in. Weight--5 lbs.

Thick-necked stocky birds, alternately flapping and sailing in flight; flocks string out in a line, close to the water. Occurs in the United States chiefly along New England coasts and occasionally south to New Jersey.

Other eiders--king, spectacled and Stellar's--occur in Alaska and are not pictured in this guide. King eiders occasionally are found in north Atlantic coastal waters.

Spotted a typo or a problem in this chapter? Tell us

Oldsquaw

Length--20½ in. Weight--2 lbs.

A slim, brightly plumaged sea duck. Smaller than the scoters or eiders.

Flight is swift and low with constantly changing flock formations. Ranges along both coasts and the Great Lakes.

One of the most vocal of ducks; drakes have a loud pleasant caloo, caloo, constantly heard.

Spotted a typo or a problem in this chapter? Tell us

Harlequin

Length--17 in. Weight--1½ lbs.

Glossy slate-blue plumage enlivened by white stripes and spots give the adult male harlequin a striking appearance. The female resembles a small female scoter. At a distance, both sexes look black. Flight is swift, with abrupt turns. Flocks are small and compact. Ranges both coasts, north from New Jersey and San Francisco. Uncommon.

Spotted a typo or a problem in this chapter? Tell us

Swans

Trumpeter--Length--59 in. Weight--28 lbs.

Whistling--Length--52 in. Weight--16 lbs.

Once thought to be rare, trumpeter swans are slowly increasing in Alaska and on western refuges and parks.

Whistling swans are common and increasing. They winter near Chesapeake Bay, San Francisco Bay, Puget Sound and Salton Sea. Occasionally found in fields.

Both species are large with pure white plumage.

Spotted a typo or a problem in this chapter? Tell us

Canada Geese

Numerous and popular, Canada geese are often called "honkers." Includes several races varying in weight from 3 to over 12 pounds. All have black heads and necks, white cheeks, similar habitats and voices. Sexes are identical.

Spotted a typo or a problem in this chapter? Tell us

Brant

Length--24-25 in. Weight--3¼ - 3¾ lbs.

These are sea geese, the blacks wintering south to Baja, California, in the Pacific. The Atlantic race winters from Virginia northward. Flight is swift, in irregular and changing flock patterns.

Snow Geese

Length--29-31 in. Weight--6½-7½ lbs.

Two races of snow geese are recognized: greater snows along the Atlantic Coast, and lesser snows elsewhere on the continent. Blue geese are a color phase of the lesser snow.

Spotted a typo or a problem in this chapter? Tell us

White-Fronted Geese

Length--29 in. Weight--6¼ lbs.

Migrates chiefly in the Central and Pacific flyways but also present in the Mississippi. Rare in the Atlantic Flyway. Appears brownish gray at a distance. Often called "specklebelly".

Most distinctive characteristic of the V-shaped flocks is the high pitched call kow-kow-kow-kow.

Spotted a typo or a problem in this chapter? Tell us

COMPARATIVE SIZES OF WATERFOWL

All birds on these pages are drawn to the same scale.

Spotted a typo or a problem in this chapter? Tell us

Wetlands Attract Wildlife

There's more than just ducks in our marshes. Knowing and identifying other birds and animals add to the enjoyment of being in a blind.

The same sources of food and shelter that draw waterfowl to ponds and marshes also attract other forms of wildlife.

Protected species are sometimes more numerous than ducks or geese.

Money from Duck Stamp sales is used exclusively to purchase wetlands, preserving areas for ducks, geese, and all wildlife for the enjoyment and pleasure of hunters and non-hunters alike.

Spotted a typo or a problem in this chapter? Tell us

Administrative Waterfowl Flyways

Waterfowl Flyways

The term "flyway" has long been used to designate the migration routes of birds. For management purposes, four waterfowl flyways--Pacific, Central, Mississippi, and Atlantic--were established in the United States in 1948. To varying degrees the waterfowl populations using each of these flyways differ in abundance, species composition, migration pathways, and breeding ground origin. There are differences, also, in levels of shooting pressure and harvest.

For the most part flyway boundaries follow State lines. However, the boundary between the Pacific and the Central flyway general follows the Continental Divide.

There are some problems in matching waterfowl migration corridors with flyway boundaries because some species nest and winter in areas that do not occur along a north-south axis. These species cross flyway boundaries during migration. On balance, the present arrangement is useful in that it permits reasonable management of waterfowl. At some future time, it is possible that further rearrangement of boundaries may permit better management of the waterfowl resource.

Flyway Councils

In 1952, Flyway Councils were formed in each of the four flyways. The Council in each flyway is made up of representatives from the wildlife agencies of the States in that flyway--one representative from each State. The Councils study flyway problems, develop waterfowl management recommendations, and generally work closely with the U.S. Fish and Wildlife Service in implementing waterfowl management and research programs.

U.S. GOVERNMENT PRINTING OFFICE: 1978 O--247-777

For sale by the Superintendent of Documents, U.S. Government Printing Office Washington, D.C. 20402

Stock No. 024-010-00442-8

Created in 1849, the Department of the Interior--America's Department of Natural Resources--is concerned with the management, conservation, and development of the Nation's water, fish, wildlife, mineral, forest, and park and recreational resources. It also has major responsibilities for Indian and Territorial affairs.

As the Nation's principal conservation agency, the Department works to assure that nonrenewable resources are developed and used wisely, that park and recreational resources are conserved for the future, and that renewable resources make their full contribution to the progress, prosperity, and security of the United States--now and in the future.

Spotted a typo or a problem in this chapter? Tell us